Walk-on glas jämnhöjd med takterrassgolvet

Back to all blogs | Glazing Vision Europe | Handledning

Walk-on glas appliceras företrädesvis så jämnt som möjligt med golvet. Men hur är det gjort, samtidigt som man säkerstället vattentätheten? Den här artikeln visar vad du bör göra och inte göra.

Vattentät installation av walk-on glas

Vattentät installation av walk-on glas

För att installera walk-on glas vattentät, är två aspekter viktiga:

Vatten bör inte vara på glaset under lång tid

Läckage uppstår när vatten kvarstår på glaset under en längre tid. Det kan finnas en läcka i glaset, vatten kan sippra mellan glaset och ramen, eller så har glaset placerats i en slags “skål” med resultat att vattnet inte kan rinna av glaset.

Lösning: leverantörer som Glazing Vision levererar walk-on glas som läggs “jämnt” med aluminiumramen och förseglas med hjälp av en silikonfog. Förutom att säkerställa vattentäthet säkerställer detta också att en termisk bro förhindras som ett resultat av systemets termiska avbrott.

Resultat: ingen förlust av värme. – Vatten kan inte suga på sidorna mellan glasskivorna som det gör med traditionella system. – Det är en färdig produkt, så att ingen arkitektonisk bestämmelse behöver införas.

Vatten bör inte ackumuleras på taket

Förutom regnvatten som faller från himlen kan perioder med kraftigt regn orsaka att vatten förblir på taket. Naturligtvis är det absolut nödvändigt att ha vattenledningen på taket i ordning. Tak är redan installerade i en mindre sluttning och dränering av vatten via rännan måste organiseras ordentligt.

Lösning: genom att placera walk-on glaset på en upphöjd kant, i tillräcklig höjd, ser du till att inget läckage uppstår till följd av att vatten kvarstår på taket.

Resultat: med en upphöjd kant på 150mm hög är glaset vattentätt. Att montera resten av terrassen på samma höjd skapar en fin och platt anslutning. Detta kan göras med hjälp av kakelstöd, dräneringskanaler eller annat stöd – och höjningssystem som skyddar takets översvämningsskyddlager. En liten 6mm ränna mellan terrass och glas krävs för att tömma vattnet.

 

Opstand beloopbaar glas om het glas waterdicht en vlak in een terrasvloer te verwerken

Men vad händer om jag inte kan komma till 150mm höjd?

Ibland är det nödvändigt att placera walk-on glas på en nedre upphöjd kant, till exempel för att göra skapandet av ett steg möjligt. Eller så är det inte möjligt att få ett takterrassgolv till en höjd av 150 mm. Du vill inte att walk-on glaset ska ligga ”på” golvet. Så vad kan man göra?

Lösning: det är möjligt att sänka den upphöjda kanten och ändå hålla den vattentät. Med en speciell EPDM-profil som är fäst vid ramen förhindrar du att stigande vatten, vid plötsligt kraftigt regn, kan orsaka läckage via bottensidan. Denna profil täcker anslutningarna, vidhäftas till takbeläggningen.

Resultat: EPDM-profilen (markerad i gult i ritningen nedan) säkerställer att den upphöjda kanten behöver vara 150mm, men endast 80mm hög.

 

EPDM-profil sänker den minsta höjden på den upphöjda kanten från 150mm till 80mm.

EPDM-profil sänker den minsta höjden på den upphöjda kanten från 150mm till 80mm.

EPDM-profil sänker den minsta höjden på den upphöjda kanten från 150mm till 80mm.

Exempel: fönster i en mörk uteplats

På Lampenistenstraat i Amsterdam och många omgivande gator, har husen en sjunken uteplats, där solen sällan skiner. Arkitekten ville därför inkludera uteplatsen till huset, men inte förlora ljuset. Dessutom ville arkitekten förlänga takterrassgolvet, så att allt utrymme kunde användas. Således installerades i takterrassen ett mer än 5m2 walk-on glasgolv.

Exempel: fönster i en mörk uteplats

Exempel: walk-on glas i ett grönt tak

Gröna tak blir alltmer populära, främst i stadsområden. Självklart för att de inte bara ser vackra ut, utan de ger också extra vattenlagring, de renar luften och håller huset svalare på sommaren och varmare under vintern. Den högre fukthalten i takets vegetationsskikt gör dessutom vattentätheten viktig. Walk-on glas är lätt att applicera på gröna tak med hjälp av EPDM-profilen. Det är jättebra, som sådan kombinerar du den naturliga grönskan på taket med ljuset i ditt hem.

uppdateringar

Blogs & news

Superlofts vinner pris

Glazing Vision Europe | Nyhetter

Superlofts Blok Y i Utrecht är Årets Bostadshus år 2018. Mark Koehler Architecths vann detta pris, som delas ut av branschorganet Holländska Arkitekturfirmor (BNA).

Läs mer

Skjutbox: Jämförelse av takterrassåtkomst

Glazing Vision Europe | Handledning, Nyhetter

Med Skjutboxen erbjuder Glazing Vision den mest lyxiga och bekväma åtkomsten till takterrassen. Men vad gör en Skjutbox annorlunda än en taklucka och vilka är möjligheterna? I den här artikeln listar vi allt och ger mycket inspiration genom att visa olika tillämpningar av vår Skjutbox över hela världen.

Läs mer

Imponerande modulära takfönster i ny utbyggnad av kyrkan

Glazing Vision Europe | Inspiration

Adrian James Architects ombads designa en utbyggnad av St. Michaels and All Angels Church i norra Oxford. I denna utbyggnad installerades ett stort ramlöst modulärt takfönster för att ge lobbyn en öppen loftsliknande karaktär samt att släppa in dagsljus.

Läs mer

Inspiration: takterrass med walk-on glas i Delft

Glazing Vision Europe | Inspiration

“Walk-on glas, det måste vara otroligt dyrt?” Tja, för att producera glas som walk-on design, måste det vara starkt. Extra tjockt och laminerat. Det är det som gör walk-on glas dyrare än glaset i ett takfönster. 

Läs mer

Historisk byggnad i Antwerpen: framstående hus med takterrass

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln kan du läsa hur en gångjärnsförsedd taklucka ger tillgång till den vackra takterrassen i centrum av Antwerpen. Det är en dröm: att bo i en underbar historisk byggnad i hjärtat av Antwerpen, och samtidigt njuta av lugnet och utrymmet av en takträdgård.

Läs mer

Inspiration: Eiffelbyggnaden Maastricht får loft med takterrass

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln kan du läsa hur den Fristående Boxen används som åtkomst till takterrassen.

Läs mer

Inspiration: projekt från hela världen

Glazing Vision Europe | Inspiration

Behöver du inspiration? I den här artikeln tar vi dig till olika underbara projekt de senaste åren.

Läs mer

Duin Huis på Marthas Vineyard, med en skjutbox som en takterrass-entré

Glazing Vision Europe | Inspiration

Hutker Architects ritade Duin, beläget på den vackra ön Marthas Vineyard i Massachusetts.

Läs mer

7 Idéer för inspiration: hur använder man walk-on glas?

Glazing Vision Europe | Inspiration

Walk-on glas, hur använder man det? Från olika mindre paneler av en takterrass, upp till ett tak helt av glas.

Läs mer

Walk-on glas mot en vägg eller fasad

Glazing Vision Europe | Handledning

Vi får ofta frågan om det bästa sättet att integrera walk-on glas eller ett takfönster i (tak)terrassen eller på taket. Ibland är det lätt, när det finns tillräckligt med utrymme för en upphöjd kant på alla sidor.

Läs mer

Walk-on glas på gatan ger ljus till Bartlett School of Architecture

Glazing Vision Europe | Inspiration

För arkitekter i utbildning, är det en utmaning att utforma en byggnad. Ombyggnad av en gammal, mörk byggnad till ett inspirerande utrymme, det är ännu mer av en utmaning.

Läs mer

Hur ett takfönster ger rikligt med dagsljus i köket

Glazing Vision Europe | Inspiration

Hur kan med hjälp av ett takfönster se till att en köksutbyggnad en ljus och rymlig expansion av bostadsytan?

Läs mer

Specialanpassat skjutbart takfönster över imponerande trapphus i Chelsea

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln visar vi dig hur ett skjutbart takfönster används på takterrassen i ett viktorianskt familjehem i Chelsea, London.

Läs mer

Inspiration: Skjutbox på den polska Rivieran

Glazing Vision Europe | Inspiration

Sopot är en lyxig polsk badort vid Östersjön, med Europas längsta träpir. De lyxiga lägenheterna med vacker takterrass ligger bara ett stenkast från stranden och denna 500m pir.

Läs mer

Glasspecifikationer förklarade: dubbel, trippel och laminerat glas

Glazing Vision Europe | Handledning

När du köper en taklucka eller ett takfönster i glas, vill du ha högsta glaskvalitet.

Läs mer

Daylight Award för “Hus-20×3” i Zierikzee med takfönster från Glazing Vision

Glazing Vision Europe | Inspiration, Nyhetter

Tim de Graag vinner Daylight Award med omvandling av 3 meter brett Nationalmonument.

Läs mer

Installation: gör det själv eller får du det gjort?

Glazing Vision Europe | Handledning

Vill du vara säker på en snabb och expertmanna installation av ditt takfönster och förlänga garantin till 10 år? Använd då vårt certifierade installationsteam. Men du kan också välja att installera produkterna själv. Bara för att vara tydlig, skapade vi en sammanfattning nedan.

Läs mer

Installera Flushglaze kupol själv

Glazing Vision Europe | Handledning

Att installera ett platt kupolfönster själv, är det en komplicerad uppgift? Det är inte så svårt som det kan tyckas. Nedan följer en steg-för-steg beskrivning av hur ett (walk-on) takfönster kan placeras i taket.

Läs mer

Inspiration: gångjärnsförsedd taklucka för ett galet loft i Amsterdam

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln visar vi hur en gångjärnsförsedd taklucka används i en gammal skola. Det ger ljus till loftet och gör taket tillgängligt.

Läs mer

Snygg finish av takfönster med Kerb Top Trim finishingprofil

Glazing Vision Europe | Handledning

När du placerar ett takfönster eller en taklucka, vill du naturligtvis att finishingen ska vara korrekt på alla fronter. Ett av alternativen när du beställer ett takfönster eller en taklucka, är den så kallade “Kerb Top Trim”. Våra kunder frågar oss ofta vad detta är exakt och vad fördelen...

Läs mer

Halkskydd och walk-on glas

Glazing Vision Europe | Handledning

Obehandlat glas kan bli halt, särskilt under våta förhållanden. Särskilt på takterrasser är det inte alltid nödvändigvis ett problem, eftersom det inte kommer att användas mycket under dåligt väder. I offentliga utrymmen är detta dock annorlunda. Lyckligtvis finns det olika sätt att se till att glaset torkar snabbare och...

Läs mer