Halkskydd och walk-on glas

Back to all blogs | Glazing Vision Europe | Handledning

Obehandlat glas kan bli halt, särskilt under våta förhållanden. Särskilt på takterrasser är det inte alltid nödvändigvis ett problem, eftersom det inte kommer att användas mycket under dåligt väder. I offentliga utrymmen är detta dock annorlunda. Lyckligtvis finns det olika sätt att se till att glaset torkar snabbare och blir mer räfflat.

Ritec Anti-Smutsbeläggning för walk-on glas torkar glas snabbare

Detta är en anti-smutsbeläggning som säkerställer att vatten rinner av glaset snabbare. Fördelen med denna beläggning är att glaset förblir helt transparent. Ritec-beläggningen säkerställer inte halkskydd i den meningen att glaset blir mer räfflat. Så vad gör Ritec då?
I korthet ser Ritec till att:

  • Halt smuts inte fastnar;
  • Glaset torkar snabbare.

Torrt glas har ett PVT-värde som ligger långt över den erforderliga 36 (tillräckligt halkskydd).
Men var medveten: även med en Ritec-beläggning är det våta glaset inte halkskyddat.

Hur verkar Ritec?

Glas verkar halt, men det är det inte. När du studerar det under ett mikroskop kan du se att glaset har en grov yta, som smuts, salt och kalk lätt kan fästa på och göra glaset smutsigt. Vid applicering av en Ritec Clearshield beläggning kommer ett skyddande skikt av polymerer monterat på glaset. Dessa kommer mycket starkt att fästa på glaset och också bilda starka ömsesidiga bindningar. Detta gör inte bara glaset smidigare och lättare att rengöra, men det gör det också starkare.
En fördel med beläggningen är att det skapar en riktig bindning med glaset. Detta gör den extremt stark och nötningsbeständig, även när den gås på.

Förklarande anmärkning halkskyddsvärden HSE och PTV

En nackdel med beläggningen är att det inte säkerställer bättre värden för mer räfflat glas. För både obehandlat glas och glas med Ritec-beläggningen är medelvärdet för halkrisk (HSE Halkrisk) 23, vilket gör det genomsnittligt.
För torrt glas är värdet av glas behandlat med Ritec bättre än standardglas, men så länge glaset är vått finns det stor risk att halka.

Halkskyddslösning: Fritta punktmönster

Halkskyddslösning: Fritta punktmönster

Med hjälp av detta appliceras 8mm råmaterialspunkter på glaset. Detta kan göras i ett jämnt prickmönster, men också till exempel i form av en logotyp. Detta är en trevlig, men mycket kostsam metod. Klarheten kommer att minskas med cirka 40 % i förhållande till lösning nr. 1, medan ljusinmatningen förblir densamma. Halkskyddsvärdet på 60 är det högsta av alla lösningar.

Halkskyddslösning: Fritta punktmönster

Halkskyddslösning: Sandblästrat glas

Det är också möjligt att sandblästra glaset. Detta skapar en halkskyddsfaktor på 50, något mindre än fritta punktmönstret, men mer än tillräckligt över de önskade 36 för korrekt räfflat glas.
Detta är en relativt billig lösning. Vad kan vara en nackdel med detta, är att glaset inte längre är transparent. Ljusavkastningen kommer dock att förbli nästan lika, om än att ljusisläppet inte längre är diffus.

uppdateringar

Blogs & news

Superlofts vinner pris

Glazing Vision Europe | Nyhetter

Superlofts Blok Y i Utrecht är Årets Bostadshus år 2018. Mark Koehler Architecths vann detta pris, som delas ut av branschorganet Holländska Arkitekturfirmor (BNA).

Läs mer

Skjutbox: Jämförelse av takterrassåtkomst

Glazing Vision Europe | Handledning, Nyhetter

Med Skjutboxen erbjuder Glazing Vision den mest lyxiga och bekväma åtkomsten till takterrassen. Men vad gör en Skjutbox annorlunda än en taklucka och vilka är möjligheterna? I den här artikeln listar vi allt och ger mycket inspiration genom att visa olika tillämpningar av vår Skjutbox över hela världen.

Läs mer

Imponerande modulära takfönster i ny utbyggnad av kyrkan

Glazing Vision Europe | Inspiration

Adrian James Architects ombads designa en utbyggnad av St. Michaels and All Angels Church i norra Oxford. I denna utbyggnad installerades ett stort ramlöst modulärt takfönster för att ge lobbyn en öppen loftsliknande karaktär samt att släppa in dagsljus.

Läs mer

Inspiration: takterrass med walk-on glas i Delft

Glazing Vision Europe | Inspiration

“Walk-on glas, det måste vara otroligt dyrt?” Tja, för att producera glas som walk-on design, måste det vara starkt. Extra tjockt och laminerat. Det är det som gör walk-on glas dyrare än glaset i ett takfönster. 

Läs mer

Historisk byggnad i Antwerpen: framstående hus med takterrass

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln kan du läsa hur en gångjärnsförsedd taklucka ger tillgång till den vackra takterrassen i centrum av Antwerpen. Det är en dröm: att bo i en underbar historisk byggnad i hjärtat av Antwerpen, och samtidigt njuta av lugnet och utrymmet av en takträdgård.

Läs mer

Inspiration: Eiffelbyggnaden Maastricht får loft med takterrass

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln kan du läsa hur den Fristående Boxen används som åtkomst till takterrassen.

Läs mer

Inspiration: projekt från hela världen

Glazing Vision Europe | Inspiration

Behöver du inspiration? I den här artikeln tar vi dig till olika underbara projekt de senaste åren.

Läs mer

Duin Huis på Marthas Vineyard, med en skjutbox som en takterrass-entré

Glazing Vision Europe | Inspiration

Hutker Architects ritade Duin, beläget på den vackra ön Marthas Vineyard i Massachusetts.

Läs mer

7 Idéer för inspiration: hur använder man walk-on glas?

Glazing Vision Europe | Inspiration

Walk-on glas, hur använder man det? Från olika mindre paneler av en takterrass, upp till ett tak helt av glas.

Läs mer

Walk-on glas mot en vägg eller fasad

Glazing Vision Europe | Handledning

Vi får ofta frågan om det bästa sättet att integrera walk-on glas eller ett takfönster i (tak)terrassen eller på taket. Ibland är det lätt, när det finns tillräckligt med utrymme för en upphöjd kant på alla sidor.

Läs mer

Walk-on glas på gatan ger ljus till Bartlett School of Architecture

Glazing Vision Europe | Inspiration

För arkitekter i utbildning, är det en utmaning att utforma en byggnad. Ombyggnad av en gammal, mörk byggnad till ett inspirerande utrymme, det är ännu mer av en utmaning.

Läs mer

Hur ett takfönster ger rikligt med dagsljus i köket

Glazing Vision Europe | Inspiration

Hur kan med hjälp av ett takfönster se till att en köksutbyggnad en ljus och rymlig expansion av bostadsytan?

Läs mer

Specialanpassat skjutbart takfönster över imponerande trapphus i Chelsea

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln visar vi dig hur ett skjutbart takfönster används på takterrassen i ett viktorianskt familjehem i Chelsea, London.

Läs mer

Inspiration: Skjutbox på den polska Rivieran

Glazing Vision Europe | Inspiration

Sopot är en lyxig polsk badort vid Östersjön, med Europas längsta träpir. De lyxiga lägenheterna med vacker takterrass ligger bara ett stenkast från stranden och denna 500m pir.

Läs mer

Glasspecifikationer förklarade: dubbel, trippel och laminerat glas

Glazing Vision Europe | Handledning

När du köper en taklucka eller ett takfönster i glas, vill du ha högsta glaskvalitet.

Läs mer

Daylight Award för “Hus-20×3” i Zierikzee med takfönster från Glazing Vision

Glazing Vision Europe | Inspiration, Nyhetter

Tim de Graag vinner Daylight Award med omvandling av 3 meter brett Nationalmonument.

Läs mer

Installation: gör det själv eller får du det gjort?

Glazing Vision Europe | Handledning

Vill du vara säker på en snabb och expertmanna installation av ditt takfönster och förlänga garantin till 10 år? Använd då vårt certifierade installationsteam. Men du kan också välja att installera produkterna själv. Bara för att vara tydlig, skapade vi en sammanfattning nedan.

Läs mer

Installera Flushglaze kupol själv

Glazing Vision Europe | Handledning

Att installera ett platt kupolfönster själv, är det en komplicerad uppgift? Det är inte så svårt som det kan tyckas. Nedan följer en steg-för-steg beskrivning av hur ett (walk-on) takfönster kan placeras i taket.

Läs mer

Inspiration: gångjärnsförsedd taklucka för ett galet loft i Amsterdam

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln visar vi hur en gångjärnsförsedd taklucka används i en gammal skola. Det ger ljus till loftet och gör taket tillgängligt.

Läs mer

Snygg finish av takfönster med Kerb Top Trim finishingprofil

Glazing Vision Europe | Handledning

När du placerar ett takfönster eller en taklucka, vill du naturligtvis att finishingen ska vara korrekt på alla fronter. Ett av alternativen när du beställer ett takfönster eller en taklucka, är den så kallade “Kerb Top Trim”. Våra kunder frågar oss ofta vad detta är exakt och vad fördelen...

Läs mer

Walk-on glas jämnhöjd med takterrassgolvet

Glazing Vision Europe | Handledning

Walk-on glas appliceras företrädesvis så jämnt som möjligt med golvet. Men hur är det gjort, samtidigt som man säkerstället vattentätheten? Den här artikeln visar vad du bör göra och inte göra.

Läs mer