Skjutbox: Jämförelse av takterrassåtkomst

Back to all blogs | Glazing Vision Europe | Handledning, Nyhetter

Med Skjutboxen erbjuder Glazing Vision den mest lyxiga och bekväma åtkomsten till takterrassen. Men vad gör en Skjutbox annorlunda än en taklucka och vilka är möjligheterna? I den här artikeln listar vi allt och ger mycket inspiration genom att visa olika tillämpningar av vår Skjutbox över hela världen.
För det första är det bra att veta att det finns två typer av Skjutboxar: en helt fristående, så kallad Treväggsbox, helt i glas, som är placerad mellan tre väggar. För båda typerna består åtkomsten av två delar, en fast del och en skjutbar del. Den skjutbara glider över den fasta delen, vilket skapar en öppning på 50 % så att användaren kan gå ut på terrassen.

Varför en Skjutbox?

En Skjutbox är den ultimata tillgången till taket: den minimalistiska designen är ett nöje att titta på, medan bortsett från det, gör en Skjutbox, på grund av sin höjd, bekväm tillgång till alla takterrasser möjlig. I vissa situationer kräver trappans begränsade höjd att du böjer dig när du öppnar en taklucka. Så är inte fallet för en box som ger tillräcklig höjd och där en del glider öppen över den fasta delen. Eftersom höjden kan variera mellan 400 och 1500 mm, kan denna lucka användas i stadsområden, som IJburg och Amsterdams centrum, där konstruktion över 1,20 m inte är tillåten och ett takhus därför inte är tillåtet.

Några fler fördelar?

  • Enkel elektrisk drift: boxen öppnas med en knapptryckning.
  • Boxen är helt isolerad och vattentät.
  • Kan utformas i dubbel eller till och med trippelglas för ännu bättre termisk prestanda.
  • Kan också användas för ventilation genom att öppna boxen något.
  • Unika glas-på-glasfogar.

Vilka storlekar finns tillgängliga för Skjutboxen?

Vi gör Skjutboxen helt skräddarsydd och tillämpar vår standardproduktionsmetod, vi kan gå upp till 6m2 yta för Treväggsbox, till exempel med en box på 2×3 meter eller 1,5×4 meter.

Fristående box kan vara ännu större: upp till 8,4m2 max.

Vill du ha ännu större? Vi kan bygga detta genom ett skräddarsytt projekt. I det fallet låter vi våra ingenjörer skapa helt skräddarsydda produktionsritningar och det är också möjligt att till exempel placera boxen mot en eller två väggar.

Förklaring av skillnaden mellan en Fristående box och en Treväggsbox

Namnet indikerar faktiskt den stora skillnaden: en fristående box kan stå fristående på takterrassen och är helt byggd av glas. Detta ger ännu mer dagsljus för den underliggande våningen. Treväggsboxen placeras mellan tre väggar och, eftersom inte så mycket glas behövs, har ett något lägre pris. Ofta används en av de befintliga bärande väggarna, eventuellt i kombination med en eller flera väggar som byggs i ett senare skede.

Nedan visar vi två exempel:

fristående skjutbara takåtkomst på IJburg

Denna fristående skjutbara takåtkomst på IJburg gör det möjligt att förverkliga en så stor som möjligt takterrass, inom byggtillståndens regler, med ett bekvämt steg. En enorm expansion av levnadskomforten, men också en värdeökning av huset på grund av de extra kvadratmetrarna.

Treväggsboxen i Frankrike är placerad vid sidan av takterrassen

Treväggsboxen i Frankrike är placerad vid sidan av takterrassen och erbjuder rikligt med utrymme. Med hjälp av växtlighet och träpaneler på ena sidan och ett glasstaket på andra sidan, finns det utrymme för privatliv och skugga, samt en fantastisk fri utsikt.

Hur säker och hållbar är en skjutbox?

När det gäller hållbarhet är boxen en vinnare. Utförd i dubbel, eller till och med trippelglas, med en särskild argonfylld hålighet och en beläggning som håller värmen ute under sommaren och håller den inne under vintern. Den termiskt brutna ramen säkerställer att det inte sker någon onödig förlust av värme. Även aluminiumramen och glaset är hållbara material. Aluminium har lång livslängd och kan återvinnas utan kvalitetsförsämring. Glaset är minst HR++ och vid trippel är det även HR +++. Olika funktioner säkerställer att Skjutboxen är extremt säker att använda. På grund av konstruktionen är det för det första inte nödvändigt att bygga ett annat staket eller skiljevägg, vilket ofta är önskvärt när man placerar en taklucka. Dessutom har den en inbyggd rörelsesensor som signalerar till exempel om det finns ett barn i öppningen och då automatiskt stoppar boxens stängning. Ytterligare särskilda inbrottssäkringsfunktioner säkerställer extra säkerhet.

Details Sliding Box

Vad är kostnaderna för en Skjutbox?

Eftersom Skjutboxen är skräddarsydd finns det inga standardpriser. Vill du ha en offert för de mått du behöver, eller kontakta en av våra specialister om vilket alternativ som passar dig bäst? Kontakta då gärna vårt säljteam.

Hur kommer Skjutboxen att levereras?

Skjutboxen levereras i ett stycke och lyfts på den förberedda upphöjda kanten med hjälp av en lyftram. Vårt certifierade installationsteam tar hand om den perfekta installationen med el och hanterar inställningarna till boxen.

Hur kommer Skjutboxen att levereras?

Installation Three Wall BoxYtterligare alternativ

Skjutboxen levereras som standard med en så kallad “väggbrytare”, för att kunna öppna och stänga boxen med en knapptryckning. Detta kan eventuellt utökas med en nyckelpanel som kommer att fästas på ytterväggen, för att öppna boxen med hjälp av en kod. Även en fjärrkontroll kan väljas till. Vi kan även ansluta boxen till hemautomatiseringen så att du kan styra takåtkomsten med din mobiltelefon.

Skjutboxen levereras som standard med en så kallad "väggbrytare", för att kunna öppna och stänga boxen med en knapptryckning.

Med hjälp av en regnsensor kan du se till att boxen stängs automatiskt när det börjar regna. Det här är bekvämt när du på en hektisk sommardag glömmer att stänga luckan och det börjar regna helt plötsligt medan du är upptagen nere.
Förutom dessa alternativ finns det oändliga möjligheter med glasalternativ, såsom solskyddsglas och ramens färg. Informera oss om dina önskemål och vi kommer att reda ut möjligheterna.

Solskuggning, vad händer om jag placerar boxen ovanför ett sovrum?

Vill du göra taket tillgängligt över ditt sovrum, då skulle det vara trevligt om boxen också kan mörkläggas. Vi erbjuder en skräddarsydd lösning för detta med vårt Topshade. Detta säkerställer ytterligare solskuggning, men kan också helt mörklägga boxen beroende på det valda tyget.

Solskuggning, vad händer om jag placerar boxen ovanför ett sovrum

Inspiration, Skjutboxen används i projekt över hela världen.

För att ge dig en uppfattning om möjlig användning visar vi olika projekt där Skjutboxen användes.

1. Eiffelbyggnaden i Maastricht

Eiffelbyggnaden är en före detta fabriksbyggnad som nu omvandlas till ett hotell och bostäder. Loft på översta våningen har fått tillgång till taket med hjälp av en Fristående Box. Som sådan har de sina drömmars utsikt.

Eiffelbyggnaden i Maastricht

2. Skräddarsydd Enväggsbox i London

Vem skulle inte vilja se ut över Themsen och London Eye? Denna skräddarsydda Enväggsbox gör detta möjligt och dessutom ger det mycket extra dagsljus till våningen nedan.

Skräddarsydd Enväggsbox i London

3. Treväggsbox i Sopot, Polen

Inte bara är denna box åtkomsten till takterrassen, men det delar också den rymliga terrassen i olika områden. Genom att göra taket tillgängligt med hjälp av en Skjutbox, har bostadsutrymmet nästan fördubblats och utomhuslivet på den polska Rivieran är nu nära till hands.

Treväggsbox i Sopot, Polen

4. Herengracht i Amsterdam

På Amsterdams kanaler, i det unika världsarvet, ger denna box tillgång till den dolda takterrassen. Lugn och utomhusluft, mitt i centrala Amsterdam.

På Amsterdams kanaler, i det unika världsarvet, ger denna box tillgång till den dolda takterrassen.

5. Jersey City, USA

För att kunna uppfylla de skyldigheter som renovering kräver i en stor del av Jersey City behövde arkitekterna vara kreativa. Skjutboxen blev lösningen.

Skjutboxen Jersey USA

6. Weesperzijde Amsterdam

Denna Treväggsbox på Weesperzijde är strategiskt belägen mot den bostads-separerande väggen och ger optimal tillgång till den rymliga takterrassen. En enorm värdeökning i detta hus.

optimal tillgång till den rymliga takterrassen Weesperzijde Amsterdam

7. Den unika takterrassen på Duin Huis på Marthas Vinyard

Denna takterrass smälter helt in i dun-området på den populära ön Marthas Vinyard i Massachusetts. Överflödet av glas gör det möjligt för detta hus att helt bli ett med naturen.

Den unika takterrassen på Duin Huis på Marthas Vinyard

uppdateringar

Blogs & news

Superlofts vinner pris

Glazing Vision Europe | Nyhetter

Superlofts Blok Y i Utrecht är Årets Bostadshus år 2018. Mark Koehler Architecths vann detta pris, som delas ut av branschorganet Holländska Arkitekturfirmor (BNA).

Läs mer

Imponerande modulära takfönster i ny utbyggnad av kyrkan

Glazing Vision Europe | Inspiration

Adrian James Architects ombads designa en utbyggnad av St. Michaels and All Angels Church i norra Oxford. I denna utbyggnad installerades ett stort ramlöst modulärt takfönster för att ge lobbyn en öppen loftsliknande karaktär samt att släppa in dagsljus.

Läs mer

Inspiration: takterrass med walk-on glas i Delft

Glazing Vision Europe | Inspiration

“Walk-on glas, det måste vara otroligt dyrt?” Tja, för att producera glas som walk-on design, måste det vara starkt. Extra tjockt och laminerat. Det är det som gör walk-on glas dyrare än glaset i ett takfönster. 

Läs mer

Historisk byggnad i Antwerpen: framstående hus med takterrass

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln kan du läsa hur en gångjärnsförsedd taklucka ger tillgång till den vackra takterrassen i centrum av Antwerpen. Det är en dröm: att bo i en underbar historisk byggnad i hjärtat av Antwerpen, och samtidigt njuta av lugnet och utrymmet av en takträdgård.

Läs mer

Inspiration: Eiffelbyggnaden Maastricht får loft med takterrass

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln kan du läsa hur den Fristående Boxen används som åtkomst till takterrassen.

Läs mer

Inspiration: projekt från hela världen

Glazing Vision Europe | Inspiration

Behöver du inspiration? I den här artikeln tar vi dig till olika underbara projekt de senaste åren.

Läs mer

Duin Huis på Marthas Vineyard, med en skjutbox som en takterrass-entré

Glazing Vision Europe | Inspiration

Hutker Architects ritade Duin, beläget på den vackra ön Marthas Vineyard i Massachusetts.

Läs mer

7 Idéer för inspiration: hur använder man walk-on glas?

Glazing Vision Europe | Inspiration

Walk-on glas, hur använder man det? Från olika mindre paneler av en takterrass, upp till ett tak helt av glas.

Läs mer

Walk-on glas mot en vägg eller fasad

Glazing Vision Europe | Handledning

Vi får ofta frågan om det bästa sättet att integrera walk-on glas eller ett takfönster i (tak)terrassen eller på taket. Ibland är det lätt, när det finns tillräckligt med utrymme för en upphöjd kant på alla sidor.

Läs mer

Walk-on glas på gatan ger ljus till Bartlett School of Architecture

Glazing Vision Europe | Inspiration

För arkitekter i utbildning, är det en utmaning att utforma en byggnad. Ombyggnad av en gammal, mörk byggnad till ett inspirerande utrymme, det är ännu mer av en utmaning.

Läs mer

Hur ett takfönster ger rikligt med dagsljus i köket

Glazing Vision Europe | Inspiration

Hur kan med hjälp av ett takfönster se till att en köksutbyggnad en ljus och rymlig expansion av bostadsytan?

Läs mer

Specialanpassat skjutbart takfönster över imponerande trapphus i Chelsea

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln visar vi dig hur ett skjutbart takfönster används på takterrassen i ett viktorianskt familjehem i Chelsea, London.

Läs mer

Inspiration: Skjutbox på den polska Rivieran

Glazing Vision Europe | Inspiration

Sopot är en lyxig polsk badort vid Östersjön, med Europas längsta träpir. De lyxiga lägenheterna med vacker takterrass ligger bara ett stenkast från stranden och denna 500m pir.

Läs mer

Glasspecifikationer förklarade: dubbel, trippel och laminerat glas

Glazing Vision Europe | Handledning

När du köper en taklucka eller ett takfönster i glas, vill du ha högsta glaskvalitet.

Läs mer

Daylight Award för “Hus-20×3” i Zierikzee med takfönster från Glazing Vision

Glazing Vision Europe | Inspiration, Nyhetter

Tim de Graag vinner Daylight Award med omvandling av 3 meter brett Nationalmonument.

Läs mer

Installation: gör det själv eller får du det gjort?

Glazing Vision Europe | Handledning

Vill du vara säker på en snabb och expertmanna installation av ditt takfönster och förlänga garantin till 10 år? Använd då vårt certifierade installationsteam. Men du kan också välja att installera produkterna själv. Bara för att vara tydlig, skapade vi en sammanfattning nedan.

Läs mer

Installera Flushglaze kupol själv

Glazing Vision Europe | Handledning

Att installera ett platt kupolfönster själv, är det en komplicerad uppgift? Det är inte så svårt som det kan tyckas. Nedan följer en steg-för-steg beskrivning av hur ett (walk-on) takfönster kan placeras i taket.

Läs mer

Inspiration: gångjärnsförsedd taklucka för ett galet loft i Amsterdam

Glazing Vision Europe | Inspiration

I den här artikeln visar vi hur en gångjärnsförsedd taklucka används i en gammal skola. Det ger ljus till loftet och gör taket tillgängligt.

Läs mer

Snygg finish av takfönster med Kerb Top Trim finishingprofil

Glazing Vision Europe | Handledning

När du placerar ett takfönster eller en taklucka, vill du naturligtvis att finishingen ska vara korrekt på alla fronter. Ett av alternativen när du beställer ett takfönster eller en taklucka, är den så kallade “Kerb Top Trim”. Våra kunder frågar oss ofta vad detta är exakt och vad fördelen...

Läs mer

Halkskydd och walk-on glas

Glazing Vision Europe | Handledning

Obehandlat glas kan bli halt, särskilt under våta förhållanden. Särskilt på takterrasser är det inte alltid nödvändigvis ett problem, eftersom det inte kommer att användas mycket under dåligt väder. I offentliga utrymmen är detta dock annorlunda. Lyckligtvis finns det olika sätt att se till att glaset torkar snabbare och...

Läs mer

Walk-on glas jämnhöjd med takterrassgolvet

Glazing Vision Europe | Handledning

Walk-on glas appliceras företrädesvis så jämnt som möjligt med golvet. Men hur är det gjort, samtidigt som man säkerstället vattentätheten? Den här artikeln visar vad du bör göra och inte göra.

Läs mer